Gül Göktepe Kimdir?

0
1190
blank

blankİlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Kız Lisesinde iken fen dalında TÜBİTAK Bilim Adamı yetiştirme bursu ve çeşitli ödüller kazandı.

Yüksek öğrenimini devlet burslusu olarak İngiltere’ de tamamladı. Lisans derecesini (BSc.)  Sussex Üniversitesi’nden, Yüksek Lisans derecesini (MSc)  Londra Üniversitesi Queen Mary / Imperial College’den Nükleer Reaktör Mühendisliği dalında aldı (1975).

1976 yılında Başbakanlık Türkiye Atom Enerjisi Komisyonuna bağlı olarak Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi, Nükleer Mühendislik Bölümünde göreve başladı. Reaktör teknolojileri, enerji planlaması, yakıt çevrimleri etüdü ve ekonomisi, nükleer güvenlik, ihtimalli risk analizi, insan faktörü ve insan güvenilirliği, çevresel risk ve çevre yönetimi konularında araştırma, geliştirme, inceleme ve uygulama çalışmaları yürüttü. İhtimalli risk analizleri ve insan faktörü mühendisliği dalında Türkiye’de ilk çalışmaları başlattı.

Kanada, ABD, Avusturya ve İsviçre’de nükleer alanda burslu araştırmalar yaptı. Ulusal ve uluslararası toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Çeşitli organizasyon komitelerinde görev aldı. 1992 yılında NATO, 1994 ve 1996 yıllarında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının İleri Seviye Araştırma Gruplarının kurs direktörlüğünü yürüttü.

Son 10 yıldır çalışmaları ağırlıklı olarak enerji politikaları, ihtimalli risk analizleri, risk iletişimi, çevre güvenliği ve yönetimi konularında yürütmekte.

Türkiye’nin çeşitli dönemlerde nükleer teknoloji transferi ve nükleer santral kurma hazırlık süreçlerinde nükleer reaktör etütleri, güvenlik analizleri ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını yürüttü.

Nükleer güvenlik konusundaki bilgi birikimini çevresel güvenlik konusunda yerel ölçekte projeler geliştirerek uygulamaya geçirdi.  Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi (ÇNAEM) ‘nde yüzey sularının yönetimi için geliştirdiği, kısa adıyla Göl Projesi uluslararası model proje desteğini aldı. Bu proje kanalıyla ÇNAEM ‘in kamuoyunu bilgilendirme programını geliştirdi, Dış İlişkiler görevini üstlendi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Bölgesel İşbirliği kapsamında (IAEA TCP RER/2/003), altı Karadeniz ülkesinin; (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Gürcistan) katılımıyla yürütülen “Karadeniz’in Çevresel Yönetimi Projesinin idaresi ve uluslararası koordinatörlüğü ile görevlendirildi (1996-2002). Karadeniz’le ilgili olarak son yıllarda yoğunlaşan çalışmaları, radyoaktivite ölçüm ve değerlendirmelerini içeren bilimsel projelerine ilaveten, uluslararası antlaşmaları, Hazar bölgesi enerji meselesini; politik, ekonomik ve toplumsal sorunları da kapsadı.

Enerji, Çevre, Denizcilik Şuralarına (1998-2005), DPT Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel ihtisas Komisyonu (1999)i Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Zirvesi Türkiye Ulusal Raporu Hazırlama (2000), TÜSİAD Çevre Çalışma Gurubu (2003-2007) çalışmalarına katıldı.

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının en başarılı projeleri arasında gösterilen “Karadeniz’in Çevresel Yönetimi- RER/2/003” bölgesel teknik işbirliği projesinin ardından, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının desteğiyle Kuzey Doğu Akdeniz ülkelerinin katılımıyla başlatılan Akdeniz’in Çevresel Yönetimi Bölgesel Teknik İşbirliği projesini geliştirdi, uluslararası koordinatörü seçildi (Ocak 2004). On ülkenin katılımıyla yürütülen bu projeyi yürüttü (2005-2006).

Türkiye’de 2002 de yeniden gündeme gelen nükleer enerji programı kapsamında, nükleer konularda basının ve talep olduğunda kamuoyunun bilgilendirilmesi için TAEK bünyesinde oluşturulan Nükleer Bilgi Birimi’nin (NÜKBİL)  koordinatörlüğünü yürüttü (Temmuz 2004-2006).

Dünya barışı ve Türkiye için nükleer enerjinin gereğini savunan tezleriyle çeşitli toplantı, açık oturumlara, radyo, TV programlarına konuk oldu.  Çeşitli mülakat ve röportajları yayınlandı. Hem nükleer hem de çevreci kimliğiyle ileri teknolojiyi savundu.

Avrupa Birliği müktesebatının üstlenilmesiyle ilgili olarak hazırlanan Türkiye Ulusal Programı kapsamında yapılan çeşitli toplantılara katıldı. AB müktesebatına uyum çalışmalarına katılımı, başta enerji, çevre olmak üzere; bilim ve araştırma, teknoloji, bölgesel işbirliği politikaları, kadın hakları ve sivil toplumun güçlendirilmesi konularını kapsadı (2002-2006).

Enerji planlaması, nükleer enerji, çevre güvenliği konusunda yoğunlaşan resmi görevinin yanı sıra gönüllü olarak kamu yararına çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarını destekledi.

Çevre kuruluşları için çeşitli projeler geliştirdi ve gönüllü olarak yönetti.

1997-1999 yılları arasında Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) adına elli beş gönüllü kuruluştan oluşan Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Forumu Genel Sekreterliğini yürüttü. Karadeniz’de çevre bilincinin geliştirilmesinde ve halkın katılımı etkinliklerinde önemli projeleri hayata geçirdi.

1997 yılında Gürcistan’da yapılan uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Forumu’nda tüm Karadeniz ülkelerinin temsilcisi seçildi.

Nükleer kimlikli bir bilim kadınının, çevreci kuruluşlar tarafından uluslararası gönüllü temsilci olarak seçilmesiyle dünyada bir ilke imza attı.

Dünya Çevre Günü 1999 dolayısıyla STK ‘lar için geliştirdiği Küçükçekmece Gölü Halkın Katılımı projesi; çevredeki tüm sektörlerin ve kuruluşların olumlu işbirliğine ve elli bine yakın kişinin göl etrafında toplanmasıyla büyük sivil çevre hareketinin gerçekleşmesine yol açtı.

Yüzey sularının korunması konusunda halkın bilgilendirilmesi ve ayrıca Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları için geliştirdiği proje “Karadeniz’de Sıcak Noktaların Gözetimi ve Halkın Denetimi” Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatından destek kazandı (2003-2004).

Karadeniz Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Karadeniz Ekosisteminin Korunması için verdiği destek ve üstün hizmetten dolayı  “Karadeniz Madalyası” ile ödüllendirdi (31 Ekim 2006).

Türkiye’de gündeme gelen Dünya Çevre Günü, Su Günü gibi Birleşmiş Milletler özel günlerinin ve nüfus artışı, kadın sağlığı ve eğitimi sorunlarıyla ilgili uluslararası etkinliklerin (DNDH) gönüllü koordinatörü ve TÜRÇEK adına Türkiye manevi sponsorluğunu yaptı.

Hem resmi kimliği hem de gönüllü kuruluşlarla yürüttüğü çalışmalar ve projeler ile ilgili olarak çeşitli televizyon programlarına katıldı, basında haberleri röportajları yayınlandı. Gönüllü yürüttüğü çevre çalışmalarıyla ilgili çeşitli basın toplantıları düzenledi. Bildirgeler yayınladı. Çok sayıda TV ve radyo programına konuk olarak katıldı.

Yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış r enerji, güvenlik, risk yönetimi, Karadeniz ve çevre ağırlıklı yaklaşık 110 bilimsel bildiri ve makalenin yazarı. Bir NATO kitabının editörlerinden. Ayrıca çeşitli gazete ve popüler dergilerde yayınlanmış sayısız makaleleri bulunmakta.

Üyesi olduğu kuruluşlardan bazıları:

Ulusal: Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu-TÜRÇEK, Trakya Grubu, Karadeniz Çevrecileri, Enerji Ekonomisi Derneği, Türk Fizik Derneği,  Yeşilyurt Spor Kulübü, AVRASYA BİR Vakfı Danışma Kurulu Üyesi, , Kadın ve Gençlik Platformu, KASTOB Enerji/ Çevre Komitesi.

Uluslararası: Society for Risk Analysis-SRA, WIN Global (Women in Nuclear),         Eco Ethics International Union-EEIU, Environmentalists for Nuclear Energy (EFN)..

Çorum Sungurlu doğumlu.   Mete ve Alp isimlerinde üniversiteli iki erkek çocuğu annesi.

< ![endif]–> <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:162; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:1627400839 -2147483648 8 0 66047 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

< ![endif]–>

B. Gül GÖKTEPE
Proje Yöneticisi,
Risk ve Çevre Güvenliği
Karadeniz üstün hizmet madalyası sahibi
(Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı)
E-posta:  [email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.