1930 Austin 10

0
644
blank

blank

 

1930’lu yılların başında otomobil fiyatlar yavaş yavaş düşmeye ve otomobil sadece zenginlerin satın alabileceği bir lüks olmaktan çıkmaya başladı.

 




Austin 10, uygun fiyatlı aile otomobili sınıfına giren ilk modellerden biriydi. Küçük motoru, yüksek gövdesiyle bu otomobil sahibine hız olanağı sunmuyordu. Ancak geniş iç hacmi, nispeten klasik görüntüsüyle tam bir aile otomobili görevini üstleniyordu. Öyle ki, yüksek ve dört köşe çizgileriyle Asutin 10, 1930’lu yıllarda bile eskimiş bir görüntüye sahip olarak değerlendiriliyordu.
Oysa, dönülecek yönü göstermek için yana doğru kalkan semafor yön göstergeleri, standart ön cam silecekleri, kaloriferi, yan lambaları ve farları gibi yeni standart özellikleri vardı. Ve bunlar birkaç yıl öncesine kadar otomobillerde çok az rastlanan donanımlardı. Düşük hızı, kullanışlı tasarımı ve uygun fiyatıyla Austin 10, 1930’ların tipik aile otomobiliydi. Güvenli, kullanılması kolay ve dönemin otomobillerine göre onarılması ucuza mal olan bir otomobildi.

Geniş iç hacim Austin 10, dünya çapında çok tutulan ilk İngiliz otomobili olan ünlü “bebek” Austin 7’nin daha büyük ve zarif bir uyarlamasıydı. Ve 7 modelinin akılcı tasarım geleneğini sürdürüyordu. Küçüktü ama yolcuların başlarını eğmeden rahatça otomobile binebilmeleri için tavanı yüksek tutulmuştu. Ayrıca otomobilin iç mekanı, alandan en iyi şekilde yararlanmak üzere dizayn edilmişti. 1930’lu yıllarda aile otomobilleri en fazla yolcu yeri sağlamak için tasarlanıyordu. Austin 10’un arka kapıları geriye doğru açılıyor, bu da arabaya çabuk ve kolay binmenin yanı sıra, arka tekerlekler üstüne doğru yayılan geniş bir oturma yeri sağlıyordu. Bu yıllarda ailenin tatil yapmasını göz önünde tutan üreticiler, otomobillerde bagaj için de daha fazla yer ayırıyordu. Austin 10’un aşağı doğru katlanan bagaj kapağı da, o döneme göre kolay bagaj yerleştirmek için geliştirilmişti.

Rahat bir tatil için… Üstü kapalı olan model hem yaz hem de kış için kullanıma uygundu. Ancak yazın seyahat edenler için bir ayrıntı daha düşünülmüştü; serin hava elde edebilmek için ön cam açılıyordu. Dönemin dev boyutlu otomobillerine karşın Austin 10 normal boyutlarını aynı zamanda motoruna borçluydu. Küçük motor için kısa motor kapağı tasarlanmıştı. Yazın motoru fazladan soğutmak için menteşeli hava olukları bırakılmıştı. Motor önünde, ön gövdede yer alan kromojdan yapılmış pancur süslü görüntüsünün yanı sıra, soğutmaya da yarıyordu. Hafif tel parmaklı tekerlekler, dört tekerlekte bulunan kampanalı frenler ve çapraz katlı şişirilmiş lastikler ise Austin 10’un diğer dikkat çeken parçalarıydı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.