Ana Sayfa Güncel 1934 Citroen Traction Avant

1934 Citroen Traction Avant

0
811
blank

blankDünya otomobil tarihine damgasını vuran ilk 100 otomobilden biri olan Citroen Traction Avant ilk kez 1934 yılında piyasaya sunuldu.




Dönemin otomobilleri ile kıyaslandığında yüksek performansı ve kullanım kolaylığı ile hemen farklılaştı. Citroen, bu modelle dünya otomotiv sahnesinde önemli bir role kavuşurken, Traction Avant takip eden teknolojik gelişmelere de öncülük etti.

Traction Avant Avrupa’da otomobil üretiminde devrim niteliği taşıyan seri üretim tekniklerinin kullanıldığı ilk otomobildi. Traction Avant’ı efsaneleştiren diğer özelliği de “hidrolik” sistemiydi. Bugün sıradan özellikler olan önden çekiş, hidrolik sistem gibi unsurlarla Citroen markası müthiş bir başarı sağladı. Bu sistemin ilk denendiği otomobil Traction Avant idi. Sistem iyi sonuçlar verince, seri üretime geçildi ve model “DS” adını aldı.

Farlarından çamurluğuna kadar her detayında şıklığı ile dikkat çeken Citroen Traction Avant’ın yol tutuşu ise olağanüstüydü. Zamanın otomobillerine göre 20 santim daha alçak, fakat daha ferah ve geniş iç hacime sahip olan otomobil bu özelliğiyle de puan topladı.

İlk olarak 1303 cc, dört silindir, 32 beygir gücünde üretilen modelin maksimum hızı 95 km/saat idi. Ardından motor kapasitesi 1911 cc, 46 beygire yükseltildi. 1939 yılında 6 silindirli 2868cc’lik modeli çıkarıldı. 15CV olarak bilinen 76-80 beygir gücü arasında üretilen bu modelin maksimum hızı 130 km/saat idi. Efsaneleşen Traction Avant aynı zamanda “Yolların Kraliçesi” unvanını kazandı. Fransa dışında İngiltere ve Belçika’da da üretilen Traction Avant’ın, 1938’den 1947 yılına kadar görünümünde, 1947’den 1957 yılına kadar da motorunda birtakım değişiklikler yapıldı. 1957 yılında üretimi sona eren modelden 23 yıl içinde 700 binin üzerinde üretildi ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edildi.

6 silindirli Traction Avant modeli pazara sunulduğunda, tüketiciye zamanın ötesinde artılar getiriyordu. Zaten büyük ilgi gören dizaynına, hızı, önden çekiş düzeneği, zor devrilmesi gibi özellikler de eklenince, otomobilin büyüsü daha da arttı. Teknik özellikleri bir yana, otomobilin adından söz ettiren asıl özelliği, 90 derecelik “U” dönüşlerde bile devrilmemesiydi. Piyasaya çıktığı dönemlerde “Devirene bir Citroen hediye” sloganıyla da dikkat çeken Traction Avant 15/6 modeli belki de bu yüzden gangesterlerin gözdesi oldu. Sahip olduğu özellikler onu İkinci Dünya Savaşı’nda döneminde General De Gaulle’ün otomobili olarak da farklı bir ün kazandırdı. 4 silindirli otomobillere sahip olan polis teşkilatının ise düşmanlarını takip etmesi hayli zorlaştı…

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.