1968 Peugeot 504

0
728
blank

blank

 

Fransız üretici ‘60’ların sonunda yollara çıkardığı 504 modeliyle orta sınıfta uzun süre liderlik mücadelesi verdi.




Türk tüketicisinin yakından tanıdığı otomobillerden birisidir 504… Anadol, Fiat ve Renault gibi markaların yerli üretim sürecini tartıştığı bir dönemde Türkiye macerası başladı. Heybetli karoseri, dört yolcuya konforlu yolculuk vadeden iç mekanı ve hacimsel anlamda görenleri şaşırtan bagajı en önemli özellikleri arasındaydı. Peugeot mühendisleri 504 serisinde ilgi çekici ayrıntıları da unutmamışlardı.

Kalorifer üfleme ünitesinin hareketli oluşu buna en iyi örnek olsa gerek. Aynı zamanda Türkiye’de karşımıza çıkanlarının pek çoğu o zamanlar şipidak olarak .bilinen sunroof opsiyonuna sahipti. Kısa sürede 504 tutulan bir otomobil haline geldi. Almanya’dan izne gelen gurbetçilerin Mercedes’leriyle bile özdeşleştirilir oldu.

Ticarette başarısıyla dikkat çeken Yahudi yurttaşların tercihi olması nedeniyle isimleri ‘Yahudi Mercedes’ine kadar yükseldi. Peugeot’nun İsrail’deki satış başarısının da bu ismi hak etmesinde rolü olduğunu unutamamak gerekiyor.

Cenevre’nin yıldızı oldu
Peugeot kurmayları bu yeni otomobilin lansmanı için Cenevre’yi tercih etmişlerdi. 504, 12 Eylül 1968 tarihinde Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıktı. Fuarda lanse edilen bu dört kapılı orta sınıf otomobilinin kalbinde 1.8 litrelik iki farklı motor gücüne sahip tek bir benzinli motor seçeneği bulunuyordu. Motor gücünün farkıysa enjeksiyon sistemiyle açıklanmıştı. Enjeksiyonlusu 97 HP, diğeriyse 84 HP güç sunuyordu. Her iki modelde de otomatik şanzıman veya dört ileri manuel şanzıman tercih edilebiliyordu. 504’ün bir özelliği de sunroof opsiyonunun bulunmasıydı.

1969 yılında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda otomobilin iki kapılı coupe ve cabrio versiyonları tanıtıldı. Her ikisi aynı donanıma ve 1.8 litrelik enjeksiyonlu motora sahipti. Aynı yıl 504 modeli dünyanın en saygın ödüllerinden birisi olan Car of the Year’ı kazandı.
’70 yılında 1.8 litrelik motorun yerini 2.0 litrelik versiyon aldı. Enjeksiyonlu versiyon 104 HP, diğeriyse 93 HP güç sunuyordu. Aynı yıl 2112 cc hacminde 64 HP güç üreten dizel versiyonun da lansmanı yapıldı. Aynı yılın eylül ayında stationwagon versiyon tanıtıldı. Abartılı bir uzunluğa sahip otomobilin bagaj kısmı minik bir otomobili alacak kadar büyüktü.
Peugeot, Avrupa üretimin tamamlandığı 1983 yılına kadar 3 milyonun üzerinde 504 üretti. Peugeot bu otomobili Arjantin, Kenya, Nijerya ve İran gibi ülkelerde de üretti. Hatta hala Kenya ve Nijerya’da üretimi devam ediyor.
1979 yılında lanse edilen 505 modeli bu ilgi çekici otomobilin sonunu hazırladı. ’83 yılı itibarıyla Avrupa’da serinin tüm versiyonlarının satış aktivitesi durduruldu. Artık parmakla sayılacak kadar az bulunan bu otomobillerden birisine rastlarsanız, dikkatle bakmanızı öneririz. Yılların yorgunluğuna rağmen o hala ’69 yılında taktığı Car of the Year tacını taşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.