Apolas Lermi Kimdir?

18
5722
Apolas Lermi - Kalandar
Apolas Lermi - Kalandar
Apolas Lermi - Kalandar
Apolas Lermi – Kalandar

Köylü bir ailenin çocuğu olarak Trabzon’da doğdu. Gerçek adı ABDURRAHMAN LERMİ‘dir. İlköğretimi Trabzon’da, liseyi ise İstanbul’da okudu. 10 yaşından beri ailesiyle birlikte göç ettiği İstanbul
‘da yaşamaktadır. İşletme Bölümü’nden mezun olarak akademik eğitimini tamamlamıştır.

Müziğe lise yıllarında tanıştığı bir arkadaşının da etkisiyle bağlama çalarak başladı. Daha sonra klasik gitar, kemençe ve elektrik gitar ile ilgilendi.

Lise yıllarında farklı dillerde etnik müzik yapan birçok amatör müzik grubuyla çalıştı. Çeşitli konser sahnelerinde ve barlarda birlikte çaldığı müzisyenlerden öğrendikleriyle kendisini geliştirmiştir. Bu dönemden beri arkadaşlarının taktığı bir lakap olan ‘ APOLAS ’ adıyla tanınmaktadır. Bu isim, herhangi bir dile ait değildir ve özel bir anlam taşımamaktadır. Sahne adı olarak kendisiyle özdeşleşmiştir. Bu ad nedeniyle Apolas Lermi bazı ön yargıların kurbanı olmuş ve çeşitli organizasyonlarda yer alması engellenmiştir.

Profesyonel anlamda ilk sahne tecrübesini protest müzik yapan bazı müzik gruplarıyla çalışarak yaşadı. Türkiye ve Avrupa’da birçok konser organizasyonuna katıldı. Bir süre sonra Karadeniz Müziğine yöneldi ve bu alandaki araştırmalarını yoğunlaştırdı. Bu dönemde çeşitli sanat insanıyla tanıştı ve yine onlarla çeşitli tarzlarda Karadeniz Müziği icra etti.

Apolas Lermi, zorlu bir süreçten sonra 2011 yılında Kalandar isimli ilk solo albümünü tamamladı.

Günümüz Dünya Müziği ve Karadeniz Müziğindeki dengeleri analiz ederek oluşturulan bu albüm, Türkiye’nin kültürel zenginlikleri açısından ihtiyaç duyulan ve çeşitli yönleriyle de içerisinde ilkler barındıran bir albüm olarak sanat çevrelerinden güzel tepkiler almıştır. Birçok önemli ismin emek verdiği bu albümün aranje ve yönetmenliğini sevgili Murat Çorak üstlenmiştir. Başlangıçta insanlara ulaşmakta problemler yaşayan bu albüm, çeşitli kültür aşığı kişilerin ve kurumların desteğiyle gittikçe artan bir ilgiyle karşılanmaya devam etmektedir.

Apolas Lermi, Kalandar isimli albümde yer alan şarkıların bazılarına 5 klip çekmiştir. Bu klipler tıpkı albümün bütünü gibi birçok açıdan farklı ve ilk olma özelliği taşımaktadır.

Albümün bir devamı olarak Kalandar isimli bir TV programı hazırlayan Lermi, geçmiş dönemde Karadeniz Müziğine emek veren üstadların hayatını araştırıp onlara ait türküler seslendirdi. Konsept açısından yine bir ilk olan bu program yörede sempatiyle karşılanmıştır.

 

Abdurrahman Lermi
Apolas Lermi

Ayrıca ‘Ağapo Se’ isimli şarkı, TRT 1’de yayınlanan bir dizi için yeniden seslendirildi ve jenerik müziği olarak bu dizinin yanı sıra TRT’nin müzik programlarında kullanıldı. Bu şarkıya çektiğimiz klip Türkiye’de ilk defa Sumela Manastırı’nda çekilmesi açısından ve yine ilk defa Karadeniz Rumcası bir şarkının klipleşmesi açısından önemlidir.

Albümde yer alan ‘Seçim Zamanı” isimli şarkı, 24 sanatçının desteği ve katılımıyla ‘Diren Karadeniz’ isimli bir projeye dönüşmüş ve kısa zamanda güzel bir ilgiyle karşılanmıştır.

Sosyal ve kültürel olarak farklı ortamlarda müzik yapmanın tecrübesiyle kendi tarzını oluşturan Apolas Lermi; çeşitli organizasyonlarda yer alarak sahne hayatına şu anda da devam etmektedir.

Ayrıca; gelecek dönemlerde gerçekleştirmeyi düşündüğü projeleri için çalışmalarını sürdüren Apolas Lermi; Dünya Müziği’nde mütevazi bir yer edinmeyi amaçlamaktadır.

Apolas Lermi’nin KALANDAR isimli ilk albümü Anadolu Müzik etiketiyle Tüm Müzik Marketlerde…

18 YORUMLAR

  1. Müziği gerçekten etkileyici ve derinleştiren bi tarzı var…sevdiğimi bilsin bu yeter.seninleyiz apolas.takip etmekteyiz…saygılarımla

  2. Kalandar adlı albümü rastlantı sonucunda aldım.
    İyiki almışım. Verdiğim para helal olsun. Ama şunu söylemeden geçemiyeceğim. Bizim, yani karadenizin yöresel enstrumanları ( Kaval,Kemençe,Tulum) kullanılsa idi gerçek olurdu. Ama benim insanımın duygularına hitap ettiğin için sana teşekür ediyorum.

  3. daha 1 hafta once dinledim kendisini, ve bukadar gec dinledigim ve tnidigim icin cok uzgunum
    harika muzik yapiyorsun yolun acik olsun. simdi trde muzigi batirmis olan sanatci gecinen zindiklara milyon basarsin

  4. Her tınıda yüreğinin sesi duyuluyor. kendinden yola çıkıp evrensele yaptığın yolculukta sana başarılar diliyorum.hep sade kal.

  5. Güzel insan yeni dinledim ve cok güzel sesiniz yorumunuz var.Dilegim bu güzel insanlara yeterince deger ve sahip cikilir .Yüregine saglikkk

  6. harikasın apolas koçum benim bu sesle bu yorumlarla seninle bir trabzonlu olarak gurur duyuyorum yolun açık olsun koçum ulusal kanallara çıkmalısın haydi karadenizli büyükler apolasada apolas gibilerede sahip çıkalım

  7. söyledigi sarkilari sayesine binlerce kilometre uzakda olsam bile dinledigimde dalip gidiyorum ve isde o zaman karadenizin kokusunu alabiliyorum tsk ederim yeni albüm cikar insallah

  8. doğu karadenizde herşey cok samimidir.doğa samimidir, insanlar samimidir müzik samimidir.bu arkadaşımızda doğu karadenizi gerek kişiliği ile gerek kaliteli müziği ile çok güzel temsil etmekdedir.böyle delikanlılar hep doğu karadenizden çıkar.artvinimden bi kazım koyuncu çıktı trabzonumdanda apolas onun yolunda hızla gitmekdedir.

  9. Karadeniz müziğini Rize yaylaları sayesinde tanıdım. Karadeniz’in yalçın sanatçıların yanına adını ALTIN harflerle yazdırdın. (Ayrılıkçı olmamak kaydıyla) bu ülkenin süsleri olarak Rum, Kürt, Laz, Hemşinli,Gürcü, v.s….v.s. hepinizle gurur duyuyorum.

  10. lermiogullari rumlukla alakalari yoktur,kökeni tonya ahur köyü idir,hacisalihogullari ile ayni mensedendirler,yani soyu türktür,bir sanatci icin önemi olmasa dahi,bilginize sunarim. saygilar

  11. Gerçekten çok güzel yorumları var… tulumla kemençeylede süslense dahada güzel veya farklı bir yorum olabilir. YAnlız APOLAS ismini herkes önce rum olarak algılayabilir. trabzon ve bu isim ilk intiba olarak rum bir sanatçı izlenimi bırakmakta soy isimde tanıdık değil yani insanları yadırgamayalım. Şunu da söyleyelim rum veya türk olması önemli değil önemli olan sanatıdır.. sadece rum bir kardeşimiz güzel bir eser sergilemiş demiş olduk. Bu önyargıdan rahatsız olmamalıdır. neticede kendini türkiye cumhu8riyetine ait hisseden herkes T.C. vatandaşı dır veya rum kökenli türkdür..
    Mesela ALMANYAdaki türk vatandaşları ALLAH ALAMAN devletine zeval vermesin diyiyorsa bu Almanya vatandaşlığını nasıl özümsemiş oldukalrını gösterir. canları gibide sevmekteler. ve gururla türk kökenli Alman vatandaşım yada direk türk kökenli Almanım diyebilmekteler…… Aynı örnek AfroAmerikan kelimesiylede çeşitlendirilebilir. demek istediğim bu vatandan iyilik görüp karşılığındada bu vatan için emek harcıyorsan sen o vatandaşsın… ŞU bir gerçekki türkiyede hiç kimse yüzde yüz saf türküm diyemez. gerçek türkler çinli ve moğol kardeşlerine daha çok benzemekteler. Bir diğer gerçekte dünyada çok büyük bir oranın soyunda türk kanı aktığıdır. Macarlar, Bulgarlar,BAlkanlar,acemler, hindular, Hatta Ruslar…..
    yani kafatasçılık ölmüş bir ideolojidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.