Cavit Şentürk Kimdir?

0
1189
Cavit Şentürk
Cavit Şentürk
Cavit Şentürk
Cavit Şentürk

1943 yılında Akçaabat Işıklar Köyü’nde doğdu. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi’den Orman Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Orman Genel Müdürlüğü, Tekel Genel Müdürlüğü’nde çalıştı. 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musiki Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümüne naklen atandı . Halen Trabzon yöresi halk oyunları Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.
Halk Oyunlarına 1962 yılında Tükiye Milli Talebe Federasyonu’nda(TMTF) başladı. 1963 yılında gösteriler yapmak üzere yurt dışına çıkarak Türk folklorunun dünya ülkelerine tanıtımında önemli katkılarda bulundu. . 1964 yılında İstanbul’da kurulan Yüksek Tahsil Gençliği Folklor Enstitüsü Koruma Derneğine katıldı( Bu dernek 1966 yılından beri Türk Folklor Kurumu adıyla çalışmalarını sürdürmektedir). Robert Koleji Folklor Kulübü, Bakırköy Halk Evinde, 1970 yılında Ankara Halk Evleri Merkezinde ve Ankara TÜFEM derneğinde eğitmen olarak görev aldı.1972-1976 yılları arası Trabzon’a atandı. Doğu Karadeniz Folklor Etnoğrafya ve Turizm Derneğini(karafolk) kurdu. 1975 yılında Milliyet gazetesi aracılığı ile Fransa DİJON uluslarası halk oyunları festivaline katılan ve altın kolye alan gruptaki Akçaabat Lisesi ekibinin eğitmenliğini üstlendi. Trabzon ve Akçaabat Halk Evleri ve Halk Eğitim Merkezlerinde eğitmen olarak görev aldı.1976 yılında İstanbul Tekel Genel Müdürlüğü’ne atandı. İstanbul Türk Folklor Kurumu’ndaki çalışmalarını sürdürdü.
1985 yılında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musiki Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümünde dışardan öğretim görevlisi olarak görev aldı. 1989 yılında da aynı bölüme öğretim görevlisi olarak atandı. FOYAK, ÜHOD, ÜFTUD, ÜFTUDER, Beykoz Belediyesi Halk Oyuları, Doğu Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Sarıyer ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezleri, Fatih Sürmeneliler Derneği, Çaykaralılar Vakfı, Şalpazarı Aktaş Yaylası Köylüleri Derneği, Ağasar Halk Oyunları Derneği, Işıklar Beldesi Derneği, ilk ve orta dereceli okullarda, Yıldız Teknik Üniversitesi Folklor Kulübü, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi Halkbilimi Kulüplerinde eğitmenlik, kurucusu olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Halkbilimi ve Sanatları Kulubünde danışman öğretim üyeliği ve eğitmenlik yaptı. Trabzon yöresi kadın ve erkek giysileri ve aksesuarları, horon çeşitleri ve müzikleri üzerine derlemeler yaptı.Trabzon ve çevre illeri folklorüyle ilgili lisans tezlerine danışmanlık yaptı. Yurt dışı ve yurt içi festivallere gerek oyuncu gerekse öğretici ve yönetici olarak katıldı. Kartal’da kurulan Doğu Karadenizliler Kültürve Yardımlaşma Derneği’ nin yöneticiliğini yaptı. Doğu Karadenizde yapıla gelen yayla şenliklerinin bölge dışına çıkmasına yardımcı oldu.Zaman zaman yurt dışında da halk oyunları çalıştırıcılığı yaptı.Halen konservatuardaki görevinin yanında yukarıda adı geçen üniversite, okul ve derneklerin bir kısmında çalışmalarını sürdürmektedir. Özellikle doğu karadeniz yayla şenliklerinin otantik şekilde yaşatılması için gerek yazılı gerekse görsel basında çalışmalarını sürdürmektedir. Halka ulaşmanın, halkla birleşmenin ve halka hizmet etmenin birinci yolunun o halkı ve onun kültürünü bilmekten geçtiğine inanmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.