Fişek Deneme Metodları

0
728
blank

fisekFişek denemelerin’in amacı, fişeğin kalitesini anlamaktır,
Bir fişeğe, saçma dağılımı iyi olduğunda, devamlılık sağladığında (her zaman aynı somucu verdiğinde) delici gücü iyi olduuğunda– Kaliteli diyebiliriz!

Bu denemeler en az 10 fişekle yapılır, her bir namluyla 5 er atış yapılır (çift namlular için) atışlar kagıda yapılır, bu kagıt büyüklüğü eni ve boyu 1 er m. den daha az olmamalı yani 1m. kare!


Kağıt yaprağının ortasına bir yuvarlak nokta çizilir, atış 35m. den yapılır, bu kağıtlar çerçeve de durur.
İlk başta namlunun birisiyle (sağ ve ay alt namlu) 3 atış yapılır, her atış ayrı bır kağıda ve her atış için isabetler not edilir ve yine bu kağıtlaın üzerine yazılır.
Sonra aynı işlem diğer (şoklu) namluyla yapılır. Atışa son verilir!

Ondan sonra, kağıtlar kontrol edilir, önceden hazırlanmış bir yuvarlak, kesilmiş kağıt alınır, bunun çapı (yuvarlağı)75cm.olmalı, bu yuvarlak kağıdı, atış yapılan hedef kağıtların, saçma dağılımı en yoğun olan yerlere konulur, kalemle çizilir ve çizgi içinde kalan saçma isabetleri, sayılır ve not edilir.
Bu işlem altı kağıt için de tekrarlanır.
Bir fişek sökülür ve kaç tane saçma olduğuna bakılır!
İsabet yuzdesini, isabet eden saçma adedini, 100 ile çarpıp, bir fişekteki saçma adedine bölerek bulabiliriz!
Sırasıyla her namlu için, üç er kağıttaki yüzdeleri toplar, hesaplarız ve üçe böleriz, böylelikle ortalama isabet yüzdesini buluruz.

Bu isabetler şoklu namlu işin 75% , diğer namlu için 70% olmalı!
Kağıtlara bakarak saçma dağılımı, iyi mi kötü mü karar verebiliriz!

Doğru dağılım verilmiştir!

fisek1
Doğru olmayan dağılım verilmiştir!

fisek2
Kalan diğer 4 fişkele, saçmaların delici gücünü sınarız!
Yine 35m. den 3 milimlik bir kurşun plakaya atış yapılır, 3numara bir fişek, bu fişekteki bir saçmanın çapı 3,5mm.dir. Saçmalar plakayı delerse, delici gücü mükemmeldir!
Kurşun bir plakamız yok ise, bir çam tahtası kullananbiliriz , tahtaya, saçmalar kendi çapının 3 katı derinliğe girerse mükemmel diyebiliriz!
Çapının, iki katı derinliğinr girerlerse kötü diyemeyiz ama çok iyi de diyemeyiz (vasat)

Bu denemeler biz avcılara gereklidir, çünkü bu şekilde kendi tüfeğimize en uygun fişeği bulabilliriz, bu da avda başarılı olmamızı sağlayacaktır!

Yazan İ.Topalov.
Tercüme İ. Efendioğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.