Kanserde erken teşhisin önemi nedir?

0
769

Kanser taramaları erken tanı amacı ile sağlıklı bireylerde hiç bir belirti ve bulgunun olmadığı dönemde yapılan muayene ya da laboratuvar incelemelerden oluşur. Taramanın kimlere yapılacağı konusu ise, hangi hastalık için tarama yapılıyorsa o hastalık için risk taşıyan yaş ve cinsteki bireyler dikkate alınarak karar verilir.

Bu amaçla değişik gruplar tarafından öneriler getirilmekle birlikte, Amerikan Kanser Cemiyeti tarafından her yıl yayınlanan öneriler en yaygın kabul edilenidir. Konusunda uzman kişiler, bir araya gelerek o güne kadar bilinenleri gözden geçirmekte ve bu erken tanı önerilerinde bir önceki yıla göre değişiklik olup olmadığına karar vererek her yıl Ocak ayında yayınlamaktadırlar. Kanser taramaları arasında en yaygın kabul göreni meme, kalın barsak, serviks ve prostat kanserleri için yapılan taramalardır.

Peki bu taramalar önerileri getirildiği ABD’de ne sıklıkta yerine getiriliyor. Örneğin serviks (Rahim ağzı) kanserinde ABD’de 18-44 yaş arası kadınların % 89’u, 45 yaş ve üzerindeki bayanların ise %84’ü test yaptırtmaktadır. Prostat kanseri için parmakla rektal muayene %55’leri geçmiştir. 40 yaş üzeri bayanlarda ise mamografi yaptırılması % 60’lardan fazladır. 50 yaş üzerinde kalın barsak kanseri açısından gizli kan testi %23 oranında yaptırılır iken, sigmoidoskopi ya da kolonoskopi yapılması oranı ise %37’lerdedir. Tablo’da standart riski olan bireyler için yapılan kanser tarama önerileri özetlenmiştir.

Amerikan Kanser Cemiyeti 2003 yılı Kanserde Erken Tanı Önerileri

Kanser tipi Risk grubu Test ya da işlem Sıklık

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.