Karalahana Sarması

0
712
blank
Karalahana Sarması
Karalahana Sarması
Karalahana Sarması

Yapması biraz uzun süren fakat yemesi çok keyifli bir yemeğimizdir karalahana sarması. Eskiden beri düğün, mevlit yemeklerinin demirbaş yemeğidir. Farklı içler hazırlanarak yapılabilir. Kuşbaşı etlisi, mısır yarmalısı ve hepimizin bildiği ve benim de tercihim olan zeytinyağlısı…

Biz bu tarifimizde zeytinyağlı olarak yapacağız. Yöremde yapılış şekline göre diğerleri hakkında da fikirler vereceğim.

Malzemeler

2 Demet Karalahana

1,5 Su bardağı Pirinç

2 Adet Kuru Soğan

2 Yemek Kaşığı Salça

2 Adet Domates (Mevsiminde konur)

1 Çay bardağı Sıvı Yağ

1 Demet Maydanoz

Nane, karabiber, kırmızıbiber ve tuz damak zevkinize göre eklenir. Ben sarma içini çiğden hazırlarım. Ama isterseniz kavurup, azıcık suyla demlendirip öyle de sarabilirsiniz.

Karalahana Dolması
Karalahana Dolması

Yapılışı

Bir tencereye su koyup ocağa alıyoruz. Lahana yapraklarımız öncesinde güzelce ayıklayıp, sudan geçiyoruz.

Su kaynadığında yaprakları beşer, altışar tencereye atıyoruz. Haşlanan yüzü çevirip diğer yüzü haşlıyoruz.

Tencereye attıklarımızı sudan çıkardıkça diğerlerini koyuyoruz. Yapraklar haşlandıkça, mümkünse çok üst üste koymadan bir kaba alıyoruz. Ayrı kaba aldıklarımız soğurken biz sarmanın içini hazırlıyoruz.

Pirincimizi ayıklayıp, yıkıyoruz. Soğanlarımızı küçük küçük kestikten sonra domates ve maydanozlarımızı da doğrayıp ayrı bir kaba koyuyoruz. Yağ, salça ve baharatımızı da ekleyip hepsini güzelce karıştırıyoruz.

Yapraklarımızdan alıp sarmaya başlıyoruz. Yapraklar büyükse ikiye bölünebilir. Tabii öncesinde tencerenin dibine yaprakların saplarını ve bir kaç yaprak koymayı unutmuyoruz. Sardığımız sarmaları tenceremizin üzerine sıralıyoruz. Eski kadınlar sıra değil, karışık yaparlarmış sarmayı. Siz kolayınıza hangisi geliyorsa onu yapın. Sarmaları sardığımızda tencerenin üstünü yine yaprak kapatıyoruz. Suyunu ayarlarken tuzunu da eritip yemeğimizin üzerine ekliyoruz. En son pişmeye yakın üzerinde biraz sıvı yağ gezdirebilirsiniz. Sıcak, sıcak servis edin… Afiyet olsun!

Etlisini yapmak isterseniz aynısı için üzerine kuşbaşı et ilavesi olacaktır. Fakat yaprakları biraz çiğ bırakmakta fayda vardır. Etin pişmesi uzun sürmektedir. Yarmalısında ise pirinç yerine fırın kurusunun en incesinden konacaktır. Fırın kurusunu daha zor piştiği için pişirme süreniz uzun sürecektir. Onun için ideal pişirme yöntemimiz odun ateşidir. İsteyen olursa ki yarmalısında tercihtir, kavrulurken içine çok az içyağı da konulur.

Nezahat DEĞİRMENCİ

E-Posta: [email protected]

Kaynak: www.serander.net

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.