Marifetli küreler, devekuşu yumurtaları

0
1690
blank
Örümceklik Devekuşu Yumurtası
Örümceklik Devekuşu Yumurtası

Devekuşları ortalama 18-24 aylık olunca yumurtlamaya başlar. İyi bir beslenme ile yılda 40-80 adet yumurta verebilirler. Devekuşu yumurtaları, 1-1,5 kg ağırlıkları ile en büyük yumurta türü olarak bilinmektedir. Bir devekuşu yumurtası 25-30 tavuk yumurtasına denktir. Öyle ki, zengin bir protein ve vitamin kaynağı olan 1 devekuşu yumurtasıyla, 20 kişiye sahanda yumurta ziyafeti çekilebilir, Protein zengini olmasından kan değerlerini yükselttiğinden doktor tavsiyesiyle satılan bir üründür. Uzun yıllardan beri devekuşu yumurtaları, Selatin camiilerde, Mimar Sinan’ın eserlerinde ve diğer tarihî camilerde ve binalarda, yazlıklarda, depolarda, ambarlarda, seralarda örümceklerden korunmak için içi boşaltılarak tavanlara asılıp kullanılmaktadır. Örümceklik devekuşu yumurtalarının Etki alanı tam olarak bilinmemekle birlikte tahminen 20-25 m2’dir.
Ömrü ise 20 yılın üzerinde olarak tahmin edilmektedir, Türklere özgü bir buluş olmasına rağmen maalesef ki üniversitelerimiz tarihimizde yaptığımız bu buluşu bilimsel olarak araştırmamış ve net bir bilgi sağlamamışlardır.
Örümcekler dışında kuşların depo, çatı arası benzeri yerlerde yuva yapmalarını engellemektedir.

Bir Devekuşu yumurtasının örümceğe etki edebilmesi için içinin dolu olarak bekletilmesi ve içinin bozulması gerekmektedir. Nedeni ise bozulan yumurtanın etrafa koku vermesidir, bu koku insanın alamayacağı bir ölçüde olup hiçbir şekilde insanı rahatsız etmemektedir.
Yumurtanın bozulma esnasında güneş ışığı, soba-kalorifer benzeri sıcaklardan korunması gerekmektedir aksi halde yumurta üzerinde sarı lekeler oluşarak yumurta akma yapabilir, bu yumurtanın hem kötü kokmasına hemde işlevini kaybetmesine neden olur.
Önemli bir detay ise yumurtanın asılacağı yer ve malzeme seçilirken çok dikkat edilmesi gerektiğidir. Nedeni ise ayak altında çocukların ulaşabileceği bir yerdeki yumurta her an kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yumurta kırıldıgı takdirde kokusundan dolayı örümceklerle birlikte evin terkedilmesi gerekir 🙂
Yumurtanın asıldığı askı türevinin sağlıklı olmasına da dikkat edelim, sıcak soğuk genleşmesinden dolayı kopma olabilir ve üstte yazdığımız olay tekrarlanabilir Allah muhafaza 🙂
Devekuşu yumurtalarının bir diğer özelliği ise içi boşaltıldıktan sonra boyanarak ya da çeşitli şekillerde işlenerek dekoratif eşya, tablo ve biblo olarak değerlendirilmesidir.
www.ebay.com gibi sitelerde Ostrich Egg olarak bir arattırma yaptığınız takdirde Türkiye’de olmayan farklı uygulamalı görebilirsiniz, bu sanat eserlerinin fiyatları 1000 doları bulabiliyor.

Çanakkale’de devekuşunu görebileceğiniz ve yumurtasını alabileceğiniz bir çiftlik de mevcut, web adresi www.hasmera.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.