Mangal Kömürü İmalatı Karadeniz Bölgesi Insanına Ekonomik Katkı Sağlayabilir mi?

0
220
blank

IMG_8632Karadeniz bölgesinde devletin  yapmış olduğu kadastro çalışmaları sırasında kızılağaç yetişen alanların orman bölgesi kapsamına alınması sonucu özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinin yüksek kesimlerinin büyük bölümünün orman bölgesi statüsü kapsamına alınmasına sebep oldu.Bu yüzden devlet yetkililerinin bölgemiz halkını bilimsel ormancılık yapmak için teşvik edici alternatif projeler geliştirmesi ve halka sunması gerekmektedir, bu anlamda bakıldığı zaman çok az ormanı olan Trakya bölgesinde neredeyse her köyünde kurulan kömür ocaklarında ormandaki niteliksiz ağaçlar değerlendirilerek elde edilen mangal kömürü başta İstanbul olmak üzere Trakya ve Marmara Bölgesinde satış yapılarak bölge insanına iş olanağı ve ek gelir sağlayarak bölgenin en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir. Ülkemizin en önemli ormanlık alanlarına sahip Karadeniz Bölgemizde neden mangal kömürü imalatı olmadığını sorgulamak istedim.

MANGAL KÖMÜRÜ NASIL YAPILIR

Ormandan elde edilen niteliksiz  ağaçlar, kömür ocaklarına götürülerek ,ortası boş kalmak koşuluyla kümbet adı verilerin camii kubbesini andıran şekilde istif edilerek dizilir.Ocak yanınca dumanın çıkması için kubbenin en üst kısmın da bir soba borusu ebadında boşluk bırakılarak baca yapılır.Odun tutuştuğu zaman ocağın komple tutuşmaması için dış kısmı otlarla  izole edilerek üzeri kumla kapatılır,böylece  ocağın içinin hava almasını engellenmiş  olur ve üst kısımlardan hafif bir- iki delik açılarak yanan ocağın hava alması sağlanır.Odun kömürü elde edebilmek için yanma esnasında odun alev almamalı kendi kendine yanmalıdır. Aksı takdirde odun kül halını alır ve mangal kömürü elde edilemez .Bu işlemler tamamlanarak etrafta yangın çıkmaması için tüm tedbirler alındıktan sonra ocağa bacadan aşağıya atılan ateşle ocak yanmaya başlar. Bu süre zarfında alev almaması için ocağın başında nöbet tutulur. Ateş bir boşluk bulur dışa  vurur ise görevli o bölgeyi kum atarak kapatır ve ocak yanmaya devam eder bu işlem yaklaşık 15 gün sürer ve odun mangal kömürü halini alarak satışa hazır hale gelir.

 

Karadeniz Bölgesine de mangal kömürü imalatı yapılarak kütle olarak ağır olmayan kömürleri kamyonlarla büyük illere göndererek satış yapıp  bölge insanına yeni bir iş imkanı ve ekonomik katkı sağlanamaz mı?

Ortalama olarak bir ton niteliksiz odundan 200-250 kğ mangal kömürü elde edilebilir.İstanbul’da ortalama olarak mangal kömürünün satış fiyatı 2,50 TL/kğ dır.

Haber Hüseyin AYAZ

Medyahastikozcom Ajans

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.