Kampçılıkta Kutup Yıldızının Bulunması

0
696
blank

yildizKutup Yıldızının bulunması (Kuzeyin tespiti): Gök yüzünde belirgin yıldız gruplarından Büyük Ayı (Ursa Major) nın büyük kepçesi ile Kraliçe (Casiopera) yıldız grubunun W harfi şeklindeki yapısı kutup yıldızının bulunmasında bizlere yardımcı olur.
Aslına bakarsanız Kutup yıldızı sönük bir yıldız sayılır. Parlaklığı 3 -4 kadir civarındadır. Ki şehir ışıkları altında seçilmesi bile zordur.


Onu ayrıcalıklı kılan tüm yıldızlar yer değiştirirken onun yer değiştirmemesidir. Bu onun dünyanın dönüş ekseni hizasındaki konumundan kaynaklanır. Yani Dünyanın tepesinde durur. Bir oda düşünün tam tepenizde bir lamba var, bir de yanda pencere… Kendi çevrenizde dönmeye başladığınızda belli yön dışında pecereyi göremezken tepenideki lamba yukarı baktığınızda hep aynı yerde görünür.

Büyük Kepçe, Büyük Ayı (Ursa Major) takımyıldızının en kolay bulunabilen bir bölümüdür. Bu mevsimde kepçe ters durur, içindekileri kuzey ufkuna boşaltırmış gibidir. Sapı sağa doğru üç yıldızdan oluşmuş bir yay şeklinde doğu yönünündedir. Bu yedi yıldızın çoğu ikinci kadirden parlak yıldızlardır. Sapın aksi yönde bulunan kepçe kasesinin son iki yıldızı işaretçi yıldızlar olarak adlandırılır ve kuzey yönünde (bu mevsimde aşağı doğru) kutup yıldızını işaret ederler.
Bunlardan kepçenin ucunu oluşturan dipteki Merak ve ağızdaki Daphe işaretçi yıldızlar olarak anılır. Kutup yıldızını bulmak için sıkça kullanılan bu iki işaretçi yıldızdan aşağı doğru uzatılan bir çizgi boyunca, bu iki yıldız arasındaki mesafenin yaklaşık 6 katı kadar gidildiğinde Kutup yıldızı “Polaris”e ulaşılır. Aşağıdaki şekilde Büyükayı (ok dikkate alınmadığında şeklin üst bölümündeki yıldızlar grubu) ve Küçükayı (şeklin alt bölümünde açık renk çizgilerle birleştirilmiş yıldızlar grubu). Büyükayı takımyıldızı içindeki Büyükkepçe (üst bölümde koyu renkte) ve Kutup Yıldızı Polaris’i (okla gösterilen) görülmektedir.

ayilar
Kutup yıldızının bulunmasında kullanılan ikinci işaretçi yıldızlar Kraliçe takım yıldızının büyük W şeklidir. Bu şeklin ortasındaki sivri çıkıntıdan ileriye doğru dik bakıldığında gözlenen yıldız Polaristir.

cas1

17 Haziran 2007 saat 21:53 de Ay ve Venüsün Sinop Batı ufkunda görüntüsü.

ay-yildiz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.